PRINCE2® 10 år i Danmark

Danmarks første PRINCE2-projekt

Preben Westergaard, partner, EPM Group


Artiklen
Partner Preben Westergaard, EPM Group, var den første administrerende direktør, der valgte at indføre en PRINCE2® strategi i en dansk virksomhed.  Som direktør for en konsulentvirksomhed smagte han som topchef den medicin, der i de sidste år har styrket gode projekter og kureret syge. Projektet var at indføre PRINCE2 i Danmark!

Preben Westergaard: ”Alle medarbejdere havde mange års erfaring som projektledere, men det stod klart, at projekter i stigende grad krævede mere systematik og metode. Efter modne overvejelser købte vi PRINCE2-manualerne og gik i gang.”  

Det startede med, at nuværende partner i EPM Group, Ole Sten Christensen, var udsendt som konsulent til en engelsk telekommunikationsvirksomhed. Han rapporterede hjem, at alle offentlige og mange private kontrakter i England var afhængige af, at konsulenten var uddannet i PRINCE2. Også udenfor England var der en begyndende bevægelse hen imod PRINCE2.  

Nuværende partnere i EPM Group, John A. Hunderup, Ole Sten Christensen og Preben Westergaard vurderede sammen med Jørn Wigh, at den offentlige sektor i Danmark havde det største behov og lagde en slagplan.

”Vi grundlagde her den danske PRINCE2 undervisning og konsulentvirksomhed. PRINCE2 manualen var en bog fuld af sund fornuft. Den var struktureret godt og grundigt trin for trin. Vi tog derfor vores egen medicin og startede med os selv som PRINCE2 businesscase.”

Han påpeger, at det er afgørende, at virksomheder sender deres projektledere på et PRINCE2-kursus, men at det ikke er tilstrækkeligt. Indsatsen før og efter uddannelsen er afgørende for, at virksomhederne kan høste værdi af investeringen i uddannelse.

”Jeg sammenligner den teoretiske PRINCE2 uddannelse med en teoriprøve til kørekortet uden nogen køretimer bag rattet.”

”Vi har set skrækeksempler på virksomheder der på stribe er begyndt at oprette skabeloner til PRINCE2 og ”sat strøm” til. Men den går ikke,” understreger Preben Westergaard og tilføjer: ”Derfor har vi gjort vore kurser praktikorienteret, ligesom vi hjælper virksomheder med at komme rigtigt i gang med brugen af PRINCE2 – før og efter uddannelsen”. ”Det er ikke nok at overlade det til specialisterne at implementere PRINCE2. Som direktør skal man blandt andet sikre sig, at styregruppernes roller og ansvar fungerer i forhold til driftsorganisationen, og at anvendelsen af PRINCE2 bliver en hjælp i hverdagen og ikke en administrativ byrde.”

Han påpeger, at der ikke er nogen vej udenom hårdt arbejde for at få succes, og det er f.eks. ATP, KMD og regionerne gode eksempler på.  Men det er desværre kun få offentlige og private virksomheder, der har erkendt, at der er lang vej til at høste effekten. Men gør man det rigtigt, så kommer effekten også.